NVVC Congreswebsite
Voorjaarscongres 2020

Uitgelicht vrijdag

Tim Simmers

directeur van het CVOI 


CVOI sessie

Niels Jongejan 

quizmaster
P.a. UMC Utrecht  
De Quiz
CVOI sessie

vrijdag 8 november

14:00 – 15:30 uur

Zaal Athene

Tim Simmers

directeur van het CVOI 

​Wat zijn belangrijke zaken die worden gepresenteerd in uw sessie?
Er zijn grote veranderingen op CVRM-gebied, die gevolgen hebben voor veel vakgebieden waaronder de cardiologie. Dit zijn bij uitstek onderwerpen die zich afspelen op het raakvlak tussen specialismen. Ook is er voor het eerst in 16 (!) jaar een nieuw ESC richtlijn over de behandeling van SVT.

Tijdens deze sessie bespreekt een aantal uitstekende sprekers, van zowel binnen als ook buiten de cardiologie, de betekenis van de nieuwe richtlijnen diabetes/pre-diabetes en dyslipidemie. Ook de laatste inzichten over de betekenis en behandeling van S. aureus bacteriemie wordt behandeld. Dit doen de sprekers onder andere aan de hand van aansprekende casuïstiek.

 Wat is de link met digitale revolutie?
Het hebben van goede richtlijnen is niet genoeg. Om de richtlijnen goed te kunnen toepassen, moeten behandelaars van verschillende disciplines elkaar ook kunnen vinden. Het moet mogelijk zijn dat zij snel, veilig en betrouwbaar informatie kunnen delen, en zij moeten weten hoe zij om moeten gaan met de data en informatie die van patiënten zelf afkomstig is.

Digitale oplossingen kunnen ons daarbij helpen. Laten we zoeken naar hoe wij ons voordeel hiermee kunnen doen (in plaats van dat we ons gevangen voelen door deze data).

 Voor wie is deze sessie met name interessant en waarom?
Een aantal excellente sprekers hebben de nieuwe richtlijnen voor ons ontleed en in een praktisch toepasbare vorm gegoten. Om deze reden is deze sessie zeer interessant voor iedereen die klinisch werkzaam is in de cardiologie. Mijn advies: doe er je voordeel mee!

Naar welk onderdeel van het Najaarscongres kijkt u uit?
Ik kijk er naar uit om collega's te zien die ik helaas niet vaak genoeg spreek vanwege een ieders dagelijkse drukte. Ook de wetenschappelijke parallelsessies vind ik enorm interessant. Cardiologie Nederland kent veel talentvolle jonge collega's. Het is goed dat ook zij een podium krijgen tijdens de NVVC-congressen, ik vind het altijd leuk om hun voordrachten te horen.

Als laatste: als trotse Eindhovense cardioloog kijk ik natuurlijk ook uit naar de Wenckebach lecture van Nico Pijls!
De Quiz 
Themasessie 4
Vrijdag 8 november 
14:00 – 15:30 uur
Zaal 4

Niels Jongejan

Physician assistant

UMCU

​Wat zijn belangrijke zaken die worden gepresenteerd in uw sessie?
In de quiz worden de alledaagse onderzoeken als röntgenfotos en ECG's en pacemaker/ICD troubleshooting getoetst aan het publiek. Een leuke en vooral leerzame interactieve sessie, waarbij middels stemmen via je Eigen smartphone de zaal de kans krijgt een mening te vormen. - Waarin is dit ECG afwijkend, wat zien we nu eigenlijk? Moeten we acteren? - Hebben we dit allemaal gezien op de röntgenfoto? Wat zijn de pittfalls waarin we soms verzanden. Ook de device troubleshooting is altijd leuk. Voor de device experts of de beginnende experts een educatieve sessie onder leiding van quizmaster ondergetekende en zijn side kick en device Expert Thijs Hendriks

Wat is de link met digitale revolutie?
Gezien het gemak en snelheid vragen we dagelijks zoveel diagnostiek aan, waarbij er een noodzaak ontstaat dat onze systemen onze helpen om het 'kaf van het koren' te scheiden. Kunnen we dit aan de computer overlaten die ons alleen van de ' urgente of afwijkende' zaken op de hoogte brengt. Ook binnen de device-cardiologie is er een exponentiële toename van het aantal follow ups. Moeten de computer meer in de lead laten komen?

Voor wie is deze sessie met name interessant en waarom?
Voor iedereen die dagelijks met ECG's, röntgenfoto's en/of pacemaker of ICD gerelateerde zaken bezighoudt. Van jonge arts-assistant, Physician assistant, verpleegkundig specialist tot ervaren cardioloog. Dus vrijwel voor iedereen!

Naar welk onderdeel van het Najaarscongres kijkt u uit?
Ik kijk erg uit naar het hele programma. Van E-health in de bredere zin, tot aan AI, met name Kunstmatige Intelligentie in de Zorg? Houden we ons hart vast? van Dr. N. Hekster